31. aug, 2022

Kysthospitalet

Det har nå gått to uker siden jeg våknet opp med hjerneslag. Frem til i går var jeg pasient på slagenheten i Drammen, men i dag startet jeg rehabilitering på Kysthospitalet i Stavern. Det ble en stor forandring for meg.

Allerede første dag på rehabilitering har jeg opplevd stor fremgang, og gjort ting jeg aldri har prøvd før. Jeg har trent i gangbane (bildet), gått på tredemølle og prøvd å gå med stokk. Det er sikkert vanskelig å forstå dette for de som har to velfungerende ben, men etter to uker i rullestol er det en fantastisk følelse å kunne gå på egne ben. Det var som å bli født på nytt.

Jeg opplever stor forskjell på å være sykehuspasient og å være på rehabilitering. I prinsippet er dette også et sykehus, men jeg føler meg mer som en deltaker på treningsleir. Ved behov kan jeg få konsultasjon med lege, psykolog, logoped eller sosionom, men aller mest er det fokus på trening. 

Oppholdet på rehabilitering, er ikke noe «gamlehjem». Jeg følger et opplegg som heter «intensiv gangtrening», og det passer meg veldig godt. Daglige dobbeltimer med fysioterapeut, ergoterapeut og idrettspedagog (gymlærer) er obligatorisk. I tillegg kommer egentreningen. Jeg trener så svetten renner, og tro meg; ti meter er veldig langt å gå man er slagrammet.

All er rettet mot å bli frisk, og de som har vært her lenger enn meg er levende bevis på at det nytter. Det er godt å se. Alle som har vært på Kysthospitalet skryter av oppholdet, og utbyttet de hadde av det,

Jeg har aldri hatt noe å klage på under oppholdet på Drammen Sykehus, men  bygningen er gammel, og behandlingsopplegget er annerledes. Flyttingen til Kysthospitalet var som å bli oppgradert fra tre stjerners til femstjerners hotell. Her er alle rom universelt utformet og stedet ligger i naturskjønne omgivelser ved sjøen. Alle pasienter har godt utstyrte enerom med eget bad, (og TV som virker). Personalet er kunnskapsrike, serviceinnstilte, og virker oppriktig engasjert i at jeg skal bli frisk.

Med så stort utbytte etter en dag, begynner jeg virkelig tro at neste års toppturer er innen rekkevidde. Det blir nok hva man gjør det til, men jeg  skal hvertfall ikke kaste bort et minutt av denne unike muligheten, men suge til meg maksimalt utbytte.