4. okt, 2022

48 døgn på sykehus

Når jeg i dag skrives ut fra Kysthospitalet har jeg vært sykehuspasient i 48 døgn, på to ulike sykehus. I løpet av denne tiden har jeg oppdaget at sykehus er et godt sted å være når man trenger det 

Jeg har egentlig aldri likt sykehus. Det er noe med atmosfære og omgivelser som gjør at man ønsker seg bort derfra. Derfor har jeg alltid håpet å kunne unngå et langvarig sykehusopphold. Dette har jeg nå fått et nytt syn på. Opphold på sykehus er ikke noe man trenger frykte, men et velferdsstilbud som er viktig å ha når man trenger det som mest.  

På sykehus får man hjelp og pleie døgnet rundt. Behandling og rehabilitering skjer under kyndig veiledning, og man føler seg trygg. I løpet av mine 48 døgn på sykehus har jeg vært så engasjert i egen rehabilitering at jeg ikke har hatt tid til å kjede meg.

Som sykehuspasient har jeg «gått gradene» fra sengeliggende til rullestolbruker, og videre til opptrening med gangbane, tredemølle, prekestol og andre hjelpemidler. Når jeg nå skrives ut, går jeg ut av sykehuset på mine  egne ben. Det har krevd mye innsats, men jeg har også fått veldig god hjelp.

Mitt mål med sykehusoppholdet var å klare å gå igjen. Det målet er nådd. Et annet mål var å kunne flytte hjem, og unngå videre opphold på institusjon. Det målet er også nådd. Neste mål blir nå å gjenvinne nok energi og overskudd til at jeg kan begynne å jobbe igjen, og gjenoppta aktiviteter fra før jeg ble syk. For å klare dette, må jeg fortsette treningen en stund til.

Når man skrives ut fra sykehus, er det kommunen som overtar ansvaret for videre rehabilitering. Senere denne uken skal jeg møte sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut fra Drammen kommune. Sammen med dette teamet skal det legges en plan for hvordan hjemmerehabilitering kan ta meg videre til neste nivå. 

Min rehabilitering er på ingen måte ikke over, men jeg er frisk nok til å bo hjemme og fortsette treningen hjemmefra. Jeg blir fort sliten, men orker gradvis mer. Jeg klarer nå å gå korte turer, og kan delta på enkle sosiale aktiviteter. Fysisk trening er fortsatt en viktig del av opplegget. Med tid, innsats og tålmodighet vil jeg bli stadig bedre, og kunne gjøre flere ting jeg liker å gjøre. Ambisjonen om komme tilbake til jobb virker stadig mer realistisk.

Hvis kommunens opplegg for hjemmerehabilitering er like bra som mine 48 døgn på sykehus, er det terningkast 6 til helsevesenet fra min side.