22. desember 2022

Fase to på "Kysta"

Mitt andre opphold på Kysthospitalet er nå avsluttet, og igjen må jeg bare få fullrose dette rehabiliteringsopplegget. I tillegg til god pleie, vakre omgivelser og hyggelig betjening får man kompetent hjelp fra terapeuter på alle fagområder. Hver pasient får individuelt tilpasset program, som består av treningstimer en til en med fysioterapeut, ergoterapeut og idrettspedagog. Ved behov har man enkel tilgang til lege, psykolog, logoped og sykepleier.

 

Jeg hadde også et opphold her i september. Da var det mest fokus på intensiv gangtrening. Jeg ble trillet inn på sykehuset i rullestol, og gikk ut på egne ben da jeg ble utskrevet. Etter dette fulgte to måneder med hjemmerehabilitering og i desember var det klart for fase to av rehabiliteringen på «Kysta».

 

I fase 2 har treningen vært mer variert. Jeg har oppnådd bedre balanse, økt hastighet og økt styrke. Det har vært mer fokus på den affiserte armen, som fortsatt er svak men stadig under bedring. Det har vært både styrketrening, kondisjonstrening, bassengtrening og kognitiv trening. Mye av treningen er målrettet som en forberedelse til å vende tilbake til arbeid. Jeg har blitt introdusert for mange nye treningsmetoder, og noe av det morsomste var kanskje trening med VR briller.

 

Siden formen min generelt er bedre enn på forrige opphold, har det vært mulig å leve mer normalt, og være mer sammen med andre. Når man legges inn på sykehus, er det kanskje ikke å få nye venner man først og fremst tenker på, men for meg har det sosiale fellesskapet vært viktig. Det har vært mange gode samtaler ved måltidene, og det gjør godt å snakke med folk som har mestret mye motgang og hatt sterke opplevelser.

 

På kveldene har noen av pasientene organisert egentrening. Andre har har hatt juleverksted eller bidratt med intern underholdning. Noen av oss gikk til og med sammen på en julekonsert i Fredriksvern kirke. Krykker og rullestoler var ingen hindring.

 

Alle som deltar på rehabilitering har vært gjennom alvorlige sykdomsforløp før de kom hit. Kontrasten fra det man tidligere har opplevd på andre sykehus til rehabilitering blir derfor stor. Det føles godt å komme på et sted hvor det er så mye optimisme og glede.

 

Når jeg nå skrives ut fra Kysta for andre gang har jeg mer energi og bedre helse enn jeg har hatt på lenge. Jeg er takknemlig for den profesjonelle hjelpen jeg har mottatt og all den støtten jeg har fått fra familie og venner.


Nå gleder jeg meg bare til julefeiring sammen med familien.

Håndtrening med VR-briller.