16. juni 2023

Flaks eller uflaks?

Folk som rammes av alvorlig ulykke eller sykdom omtaler ofte seg selv som “heldige”. Friske mennesker har som regel mye mer å klage over. Hvorfor er det slik?

 

Det siste året har jeg hatt fire rehabiliteringsopphold på Kysthospitalet. Der har jeg møtt mange flotte mennesker under opptrening etter alvorlige hendelser. Folk med amputert ben trener entusiastisk på å gå med med sin nye protese. Trafikkskadde, kreftopererte, slagrammede og andre som har et langt og krevende behandlingsløp foran seg, er optimistiske og takknemlige over muligheten de har fått. Latteren sitter løst, og de fleste omtaler seg selv som “heldige”.

 

Friske mennesker har av en eller annen grunn mye mer å klage over. Det går aldri noe morsomt på TV lenger, og været er enten for kaldt eller for varmt. På jobben har de kunder, kolleger og sjefer som er helt umulige. Livet som frisk er tydeligvis veldig vanskelig.

 

Når noe er galt med en PC eller en mobil hjelper det ofte å slå den av og på. Kanskje er det slik med oss mennesker også? De som har opplevd et nullpunkt i livet ser på alle fremskritt som enorme muligheter. Optimisme og takknemlighet blir da viktig som drivkraft. Det kan faktisk komme mye godt ut av en slik «restart» på livet.

 

Det siste året har jeg hatt mye tid til å reflektere over flaks og uflaks. Å våkne med hjerneslag i en alder av 60 år er selvfølgelig uflaks. Ekstra uflaks var det at det skjedde om natta. Da jeg våknet var det allerede for sent å få den behandlingen som kanskje kunne ha hindret livsvarige skader. Uflaks!

 

På den annen side har jeg også vært heldig. Jeg er heldig som «bare» har blitt rammet i en arm og et ben. Taleevne, sanser og kognitive funksjoner er intakte. Det gjør at jeg kan delta i det sosiale liv, jeg kan kjøre bil til hytta og jeg kan utføre min gamle jobb. Jeg er også heldig som bor i Norge, der vi får helsehjelp og rehabilitering på statens regning. Om jeg må gå med stokk litt tidligere enn planlagt er det et ganske lite handicap.

 

Jeg har veldig mye å glede meg til i tiden som kommer. Jeg gleder meg til å få enda flere barnebarn, jeg gleder meg til at jeg snart skal være «brudens far», og jeg gleder meg til å følge min sønns valg av utdanning og yrke. Jeg er veldig stolt over alle mine tre barn, og gleder meg til å følge med på alt som skjer i årene som kommer. Jeg gleder meg også til å synge i kor, som nå har blitt min nye hobby. Om noen år skal jeg og mine kone bli pensjonister sammen. Da skal vi gjøre alt det vi ikke fikk tid til da livet var på det travleste. Men før det skal jeg få gleden av å arbeide i ennå mange år.

 

Alt i alt har jeg nok vært mer heldig enn uheldig. Hvis du tenker godt etter, tror jeg det gjelder deg også.