Hjerte til besvær

En ulykke kommer sjelden alene, sies det. I tillegg til hjerneslaget i august, fikk jeg i desember konstatert hjerteflimmer. Ubehandlet hjerteflimmer øker risikoen for et nytt hjerneslag, så det er naturligvis ingen god beskjed. Tilleggsdiagnosen gjorde at jeg måtte roe ned treningen en periode. Jeg fikk også en hjertemedisin som gjorde meg svimmel og uvel. Jeg skal innrømme at det var en strek i regningen, nå som jeg var så godt i gang med rehabilitering.


Den gode nyheten er at mitt møte med kardiologene på Drammen Sykehus var veldig positivt. Allerede tidlig i januar ble jeg innkalt til ultralyd-undersøkelse av hjerte. Der ble det fastslått at mitt «urytmiske» hjerte for øvrig var i god tilstand, og at jeg var en god kandidat for behandling med elektrokonvertering.

"Strykejern"-merket etter elektrosjokket er nå nesten borte

Elektrokonvertering er en behandling der man søker å gjenopprette normal sinusrytme gjennom elektrosjokk. Det er i prinsippet det samme som man gjør med en hjertestarter, men utført under kontrollerte former på et sykehus. Man får en narkose som bare varer noen minutter, og cirka 90 prosent har normal hjerterytme når de våkner. Jeg fikk en slik elektrokonvertering for to uker siden, og er blant de heldige som straks fikk tilbake normal hjerterytme.

 

Leger jeg har snakket med, forteller at hjerteflimmer er noe mange går med uten å vite om det. Symptomene kan være forbigående, eller helt fraværende. Kanskje har jeg hatt dette i årevis uten å vite om det. Derfor er det tross alt positivt når dette oppdages og behandles.

 

I våre dager kan man faktisk måle hjerterytme selv med en smartklokke. Jeg var ikke oppmerksom på dette før jeg selv fikk diagnosen, men nå måler jeg daglig. Det er nok ikke like nøyaktig som EKG, men Apple-watch som varslet daglig om hjerteflimmer før behandlingen, viser nå normal sinusrytme etter behandling. Resultatene fra klokka samsvarer heldigvis med målinger gjort på sykehuset og hos fastlegen.

 

Det aller viktigste er at jeg nå kan trene som normalt, og ikke minst kutte ut de medisinene som plaget meg. Det er nå to uker siden konverteringen, og "Strykejern-merket" på brystet er nesten borte. Jeg er nå i full gang med trening igjen, og merker betydelig bedring i formen allerede. 

 

Endelig en «quick-fix» som faktisk virker!

Godt å se at klokka igjen melder om normal sinusrytme